Friday, October 28, 2011

Pandangan Mengenai Tingkatan Enam




Pembelajaran di tingkatan enam adalah taraf tertinggi dalam sistem pendidikan sekolah di negara kita. Pelajar yang terpilih akan mengikuti pembelajaran mereka selama dua tahun dan diakhiri dengan peperiksaan awam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM). Namun demikian, sudah sekian lama masyarakat mahupun di kalangan pelajar sendiri yang menganggap belajar di tingkatan enam bertaraf rendah dan membuang masa.Pandangan negatif itu menjadi fobia kepada sesetengah pelajar dan mereka yang terpilih ke tingkatan enam seolah-olah mengalami perasaan rendah diri kerana rakan lain layak ke kolej matrikulasi, politeknik atau institusi pengajian lain. Tanggapan umum ialah pelajar tingkatan enam terdiri di kalangan mereka yang tercicir untuk ke IPTA.

Sesungguhnya persepsi itu mesti dikikis segera kerana sistem pembelajaran di tingkatan enam adalah gerbang kedua untuk ke universiti. Pendapat mengatakan peluang pelajar tingkatan enam untuk melanjutkan pelajaran ke universiti adalah tipis boleh dipersoalkan. Jika kita perhatikan syarat kelayakan ke IPTA, kita dapati syarat minimum kelayakan masuk termasuk mempunyai STPM. Di samping itu, ada beberapa kelayakan lain yang setaraf dengannya seperti sijil matrikulasi, diploma, A-Level atau kelayakan lain yang diiktiraf.


Jadi, di sini jelas menunjukkan kedudukan STPM dimiliki pelajar tingkatan enam diiktiraf kerajaan. Mungkin tanggapan negatif itu berpunca daripada kebanyakan pelajar cemerlang melanjutkan pelajaran ke pusat matrikulasi. Situasi sebegini menjadi sindrom kepada pelajar yang gagal ke matrikulasi untuk menerima kemasukan ke tingkatan enam lantaran berasa malu kepada rakan. Inilah fenomena saban tahun pelajar tingkatan enam, berasa diri terpinggir dan tercicir.
Di samping itu, ada sesetengah pelajar beranggapan tempoh dua tahun di tingkatan enam terlalu lama dan mereka perlu benar-benar bersedia sama ada dari segi mental dan emosi untuk menghabiskan pembelajaran. Apatah lagi belajar di tingkatan enam pelajar masih terikat dengan peraturan dan disiplin sekolah sebagaimana pelajar junior lain. Belajar dan berada di bawah satu bumbung yang sama dengan pelajar tingkatan lain meninggalkan ‘rasa terpencil’ dalam sanubari mereka.
Sebenarnya keadaan berkenaan tidak timbul langsung jika pelajar menyedari mereka sebenarnya berada di gerbang universiti. Soal di mana kita belajar tidak penting.


Yang perlu pelajar fikirkan bagaimana untuk merangkul kecemerlangan. Kesedaran dan komitmen menjadi tunjang dalam menjana kejayaan dalam mana-mana sistem pembelajaran. Belajar di mana-mana sebenarnya sama saja kerana tiada jalan mudah mencapai kejayaan.
Memang benar kejayaan itu milik semua, tetapi yang berusaha keras saja mampu mencapainya. Jika kita meninjau prestasi pencapaian pelajar STPM setiap tahun, ia menunjukkan kualiti sangat tinggi dan sentiasa berlaku peningkatan dari segi peratusan kelulusan. Hal ini menggambarkan pelajar tingkatan enam mampu muncul cemerlang sebagaimana rakan mereka di matrikulasi, politeknik atau kolej swasta.

Belajar di tingkatan enam banyak kelebihan. Antaranya pelajar akan mengikuti pembelajaran secara sistematik berdasarkan kurikulum Kementerian Pelajaran bersesuaian dengan kehendak IPTA dan IPTS. Dokongan kuat dan sentiasa di bawah bimbingan guru juga adalah faktor utama membolehkan seseorang pelajar itu mencapai kejayaan cemerlang. Hal itu tidak ada pada rakan mereka di matrikulasi atau di pusat pengajian lain kerana mereka terpaksa lebih berdikari.


Tingkatan enam adalah landasan terbaik untuk seseorang pelajar ke universiti. Sebenarnya peluang pelajar tingkatan enam melanjutkan pelajaran ke universiti lebih terbuka berbanding lepasan diploma. Ini kerana lepasan matrikulasi dan diploma tidak secara automatik layak ke universiti jika mereka gagal mencapai merit dan kelulusan ditetapkan.
Perlu diingatkan, pembelajaran tingkatan enam diadakan bukan untuk menampung pelajar yang gagal ke IPT, sebaliknya sistem pembelajaran tingkatan enam itu adalah wadah terbaik untuk pelajar mempersiapkan diri bagi menghadapi cabaran lebih luas yang bakal mereka tempuh di IPTA/IPTS.

Justeru, selama dua tahun di tingkatan enam membuka ruang dan peluang kepada pelajar untuk merenung diri dan menilai kemampuan sebenar ke arah masa depan yang lebih cerah. Halangan dan cabaran di tingkatan enam adalah jalan mudah ke universiti.
Ini kerana mereka yang memperoleh kejayaan cemerlang dalam STPM, laluan ke universiti amat mudah dan mampu menyesuaikan diri untuk mengikuti pembelajaran di universiti. Apa yang penting, pelajar harus bijak merancang pembelajaran dan mesti sentiasa bersedia dari awal. Kepahitan dan kegetiran pelajar mengharungi masa dua tahun di tingkatan enam memerlukan ketabahan dan kecekalan. Tetapi, semuanya adalah lumrah ketika belajar.

Ingatlah wahai pelajar pesanan Imam Syafie yang antara lain berkata, “Ilmu itu umpama ladang, maka berbanggalah kamu dengan ilmu. Dan jangan sampai kamu kehilangan ladang kebanggaan itu. Tuntutlah ilmu sebanyak-banyaknya walaupun terpaksa berkorban dan menderita. Mungkin suatu hari nanti apabila engkau menghadiri suatu majlis dan engkau yang memimpinnya, maka engkau akan menjadi kebanggaan majlis itu.”
Sesiapa yang tidak pernah merasakan pahit getir menuntut ilmu, meskipun sedetik, tentulah ia akan terjerumus ke dalam kejahilan seumur hidupnya. Demikianlah, betapa pengalaman getir ketika belajar adalah ubat mujarab untuk mencapai kejayaan cemerlang dalam pelajaran.

Sesungguhnya sistem pembelajaran tingkatan enam masih boleh dipertingkatkan dengan lebih baik. Antaranya ialah mengadakan sistem kolej seperti pusat matrikulasi. Setiap negeri dibina satu kolej pra-U untuk menempatkan pelajar tingkatan enam. Ini tentu meninggikan imej dari segi fizikal dan mampu memantapkan emosi pelajar. Selain itu, pelajar tingkatan enam seharusnya lebih kerap dibawa melawat sambil belajar di universiti untuk memberi pendedahan awal kepada mereka mengenai suasana kampus universiti. Ini tentu merangsang minat pelajar untuk belajar bersungguh-sungguh.

Di samping itu, tenaga pendidik ditugaskan di tingkatan enam hendaklah dipilih daripada kalangan guru yang berpengalaman luas. Ini penting untuk meyakinkan pelajar bahawa mereka berdepan dengan tenaga pengajar berkebolehan tinggi yang sekali gus mencambah semangat meneruskan pembelajaran.

Sunday, October 16, 2011

Sample SPM Essays

Essay #1
Essay #2
Essay #3
Essay #4 (Letter writing)
Essay #5 (Letter writing)
Essay #6 Saddest Experience
Essay #7 Teenagers Don't Smoke
Essay #8 Admire
Essay #9 Finish up Story
Essay #10 I need Your Love Forever
Essay #11 Speech

Essay #1
QUESTION: Write a story with the ending, "If only I had been more careful, that wouldn't have happened". Your story should not be less than 350 words.

Tonight was a cold and stormy night. The doors slammed shut as the rustling sound of the leaves could be heared. The storm had been like this for the past three days. I sat on my bed thinking if I had upset the Gods above in heaven. As I lay my head down soft and gently on my comfy pillow, I wondered if mom and dad were ok. They had gone for a vacation to the bahamas and I had to stay back because of my exams. I wasn't worried about it as I've stayed alone many times.

Suddenly, the lights went out. My heart raced in agony as the storm got worse. I could see lightning lashing onto my gate and the roaring sound of thunder that came along. I pulled myself together and realised I needed to light some candles. So I headed downstairs with my trusty torchlight and worked my way to the storage room. I found the candles and begun to light them all over the house. I couldn't stand the fact that the darkness was playing games with my mind.


An hour had passed till I realised something wasn't right. I felt as if something else besides me was in the house. I panicked. My mind filled with fear but I had to be sure I was right. So, I searched all the rooms on the same floor and found nothing. So I carefully walked down staircase. As I was walking, I realised all the candles that I had lit were put out. I was surprised but aware that there could be someone else in the house. My mind pondered as to how i was going to sneak around without alerting the possibly dangerous stranger.


Then, it happened. As I hid behind one of the room's doors. I saw someone walk by me. He was a huge muscular guy who wore a beard and had hair that was so curly a fly could get stuck if it went through it. I was puzzled. Why would someone want to break into my house, I asked myself. I noticed the man had a huge revolver on his belt. The same one the cops used. I didn't want to stick around and aak questions. I had to call the cops. So I crept towards the phone and thank God it was still working. I made a distressed call and the cops said they would be at my house in five minutes.


As I crept back upstairs, I accidently knocked over a small lamp and it broke. By this time I knew the stranger had been alerted. I was scared and feared for my life. My fears turned into my worst nightmare as I heard a loud noise. I was shot in the chest. I could feel blood oozing all over my shirt. The stranger walked towards me while mumbling words I just couln't understand. I thought I was a dead man. Then a miracle happened just as the stranger was about to finish me off. I heard a second gunshot and the stranger was down. It was the cops who had arrived.


I was rushed to the hospital and the doctors commenced emergency surgery on me to remove the bullet. I was then transferred to the Intensive Care Unit(ICU) as the bullet had hit my lungs and I was unable to breathe properly. My parents rushed back as soon as they got the news. I was lucky to be alive. The doctor had explained that if the bullet had hit me a bit more to the left , it would have hit my heart and I would be dead. Nobody knew who the stranger was or what he wanted. If only I had been more careful, that wouldn't have happened.


THE END

Essay #2

I could see by her face that she was really angry. I was almost convinced that I saw steam emitting from her nostril as she tried to go out from recently crashed space ship that was piloted by me from the International Departure Station (IDS) in south Russia.

Slowly, I approached her and apologized. "I'm sorry Lena, I know I should not force the ship to enter the 'worm hole' during low ship energy", I pleaded softly. Actually this was my first experience working as a captain for the Earth Defense Association(EDA) in a very important mission which was to ensure Metaoreon that was Earth traditional enemy cannot use its sub-bases to launch any attack on our controlled areas including Earth and 1.3 Light Years Cube in the center of the Milky Way.

Based on information that our association recently receivd, the sub-bases would be completed in 48 hours from the start of this mission and if it was completed maybe nobody could reach the area because from the information the defense would came out with a fourth generation technology.

Our group consists of 10 elite army soldiers who were commanded by me and my assistant Commander II Captain Lena Kagari. But during the transmission we had some technical problems. We failed reach to the targeted destination and the space ship seemed unable to activate.

"Captain, what should we do? The space ship's control system is definitely damaged". Suddenly the ship technician shocked me from the back. I stunted a while. Again I stared at my assistant hoping for suggestion but there was no reaction from her as I had expected.

"I want you to request help from our nearest ally, Corrono Alliance. Tell them our location and tell to send support as soon as possible." I pleaded after a few minutes thinking. After that, the technician left to announce the decision to other units. But at that time Lena looked at me angrily.

"I don't know why you were selected to handle this important mission since you don't have any experience in real space battle." She said.

"Now look we are in trouble, our distance from the enemy is not secure and the probability they can detect our presence is high. It is not impossible the enemy will attack us first when the ship is not in ready for battle." But before I had the opportunity to explain, the red light and alarm turned on to indicate dangerous objects approaching this space ship. Lena and I quickly entered the Captain's room to prepare for any attacks that might occur. I could see via main screen that there were five black ships moving toward us.

"All units... prepare to attack and Lena please identify the ship whether they are enemy or not." I quickly gave the command. Even though I has passed virtual battle many times but real situation was absolutely different. I didn't have enough time to have deep thought before making a decision.

"Can't activate to battle mode, captain. Some parts of this ship are still malfunctioning." A second after one of my units said these words suddenly our ship shook. The black ships definitely were our enemy. They had started firing without waiting for any discussion from us. From that behavior, I could confirmed that the black ship were Metaoreon 's armies. In this situation, we could do nothing except defend our ship as long as possible. So, I have commanded my units to install our best protection layer around the space ship.

At this time I just hoped a miracle could occur. I tried to hack onto the black ship's system. By applying my knowledge in 'reverse engineering'. I analyzed the signal emitted from the black ships then did reversal techniques to decrypt the signal to form readable data. I looked into the deciphered data and found the 32-bits round key. I entered the key to my special programme to listen to the Control Channel on the black ships. Thanks to God. About 5 minutes later, the programme recovered the password of the black ship's main control system.

After getting the system password, I quickly sent fake instruction to the hacked system caused them to fight each other. At the same time our ally Corrono Alliance arrived and help to destroy the black ships. They also lent a hand to repair the damage on our ship.

"Amazing! I've never before seen someone who is able to control the enemy's system in a short period and to get our ally's help easily like you did". Lena said, after we expressed our thank to Corrono Alliance units.

I Stared into her eyes and replied."It was a great miracle but I think you should accept our General Commander's decision. He would not have chosen me without looking at my qualification".

After I said that, for the first time she flashed me her million-dollar smile. After that, we took 4 days to complete the mission. The Association hoped I would be successful in the mission even though I did not have any experience in battle. And it's now safe for me to say that their hope is well founded

Essay #3
A sample essay entitled ‘A difficult life’
SPM ENGLISH
By JUGDEEP KAUR GILL

“BEING illiterate is like a curse. It closes all doors to your life even before they can be opened!”

My mother’s words rang loud and clear in my mind.

She had literally been plucked from a remote village in India and brought to the then Malaya by my father, a man she had obediently married some sixty years ago.

Being the only daughter of a well-heeled man, she had believed that her aunt had got her a good match. My mother was fair, tall and willowy. Everyone had remarked on her big eyes and thick lashes when she entered her husband’s house as his bride.

The marriage celebrations had gone on for three days and she had yet to see what her groom looked like. As custom dictated, she had kept her head bowed and eyes downcast throughout the numerous ceremonies that went on during the three days.

The fact that her head scarf had been drawn low to cover her face did not make things any easier.

When she was finally introduced to her spouse, she was shocked. He was stocky and quite dark while she was as white as snow, by North Indian standards.

The fate that awaited her shattered all the dreams that her aunt had spun for her, the very aunt who had made the match.

Being the typical Indian bride, she became a dutiful daughter-in-law to her husband’s childless aunt and uncle who had cared for him ever since he had been orphaned at the age of seven.

Life was difficult as there was nothing of the luxury that she had been used to in her father’s house but she did not complain.

When her in-laws, asked her to pawn her jewellery to release their land from mortgage, she did so without question.

When her husband’s aunt insisted that she wove blankets for them, she did so submissively. After all, she was illiterate and her only skills included cooking, sewing and embroidery.

Six months later, her husband announced that they would be leaving India to seek their fortunes in Malaya. She cried for days but remembered her father’s parting words,

“Your husband decides your life for now. Go with God’s blessings.”

The trip to Malaya took almost a week by ship. All sorts of fears tortured her but she did not dare utter a single word for fear of displeasing her husband.

Upon arrival in Penang, they travelled to a little town in Perak where they lived with another uncle until her husband secured a job.

Life in Slim River was not easy. Her husband often left her alone, unaccompanied for days at times as he eked out a living as a lorry driver at a tin mine.

The kind Malay ladies, sensing her loneliness, tried to make small talk with her, despite knowing that she did not understand a word of the local language.

Undeterred, they slowly taught her simple words which she would need in her daily life. This life went on for three years.

There was no electricity or water supply. She did her washing and bathing by the river.

Despite her frail form, she could carry two pails of water all the way home for cooking and drinking. Every night, she cried herself to sleep.

A few months later, she gave birth to a daughter. Her husband had not been pleased and he had refused to see the new child.

He had expected his first born to be a son. His ego had taken a slight dent, but he did not know that there was a worse fate awaiting him – the tin mine ceased operations and he lost his job.

They had no money and no savings. Not about to give up, he decided to take her and their little daughter to the capital.

For the next few years, they lived with his second uncle and his wife who were also childless.

Life for the young couple was no bed of roses. Jobs did not come easily those days and after failing to secure a job, her husband gave in to the demands of his uncle and aunt.

For two meals a day, he had to wash the drains on the five-acre piece of land and cut the grass while she had to do all the tedious household chores.

Without fail, the old woman would insist that she scrub all the brassware (even though it had not been used) with ash every day before beginning the day’s chores.

She had to wash second uncle’s white trousers and white shirts by boiling them in caustic soda over a charcoal fire and then scrubbing then clean before ironing them using a hot coal iron.

Her daily chores kept her busy and she barely had time for her first-born.

The poor child was often hungry as second aunt did not provide them with breakfast. Deprived of essential nutrients, the poor little girl was thin, almost skeletal.

The young couple endured this terrible life for several years. Even when her husband got a job as a watchman she still had to submit to the will of second aunt.

The couple had a second child, a boy, but he died when he was ten months old. Three years later they had me, another girl. This time my father was not so disappointed. I suppose the hard life had made him more accepting.

“Why did you allow these things to happen, ma?” I asked furiously as she related her painful past.

I held her battered hands in mine; the cuticles were swollen and the nails had turned yellow due to all the washing with caustic soda.

“... because I was illiterate and I had no one.”

That was her simple answer. She had no options as she was financially dependent on others for every single need. She could not go out to work as her husband’s uncle and aunt had a reputation to maintain. They were the cream of the town. No one knew or even suspected that she and her husband were being ill-treated. Worse still, she had to tolerate all forms of verbal abuse.

“My father had never raised his voice. He showered me with love after the death of my mother when I was five.”

My father, who himself had lost his mother when he was twenty-six days old and his father when he was seven, could not do much.

I am now thirteen. I know mother is telling me these stories so that I will be resilient. I also know she wants me to study hard so that I will not have to have a difficult life.

As much as I admire my mother and her perseverance in the face of adversity, I will not allow a similar fate to befall me.

Essay #4 (Letter writing)

Read the sample question below

You are the Secretary of the Residents’ Association in your housing estate. Write a letter to the director of the local municipal council to complain about the problems you and the other residents are facing.

In your letter, include the details below:

■ rubbish not collected
•causes terrible stench

•stray cats and dogs scatter rubbish
■ clogged drains • breeding ground for mosquitoes

• increase in cases of dengue fever
■ street lights not working •cause accidents at night

• increase in crime
■ playground not well- maintained •overgrown grass

•playground equipment damaged
When writing your letter, you should remember to: •set it out in the correct format

• include all the points given

• address the letter to the director of the local municipal council

----------------------------------------------------------------------------

Rajvind Gill,
10, Jalan Jujur,
Taman Jayadiri,
68000 Ampang,
Selangor

The Director,
Ampang Jaya Municipal Council,
Bangunan Mentari,
Ampang Jaya,
68000
SELANGOR.

15 SEPTEMBER 2009

Dear Sir,

Poor Maintenance of Taman Jayadiri

I am writing this letter on behalf of the residents of Taman Jayadiri to complain about the dismal conditions we have been putting up with for the past three months.

2. One of the main grouses of the residents concerns uncollected rubbish (point 1). Initially, rubbish was collected three times a week. However, since June this year the garbage collectors have only been coming once a week. Our litter bins are always filled to the brim and we have no choice but to leave our bags of rubbish next to the bins. The rotting waste causes a terrible stench (point 2). Worse still, stray cats and dogs scatter the rubbish (point 3) while looking for food. This is not only unpleasant but also unhealthy.

3. Most of the drains in Taman Jayadiri are clogged (point 4) with rubbish resulting in the water becoming stagnant. It is not uncommon to see plastic bags, bottles and dry leaves in these drains. There is an urgent need to clear these drains as the stagnant water is an ideal breeding ground for mosquitoes (point 5). The residents are worried as there has been a sharp increase in dengue cases (point 6) in the last two months.

4. The street lights along several roads are also not working (point 7). This has caused several accidents at night (point 8), mostly involving motorcyclists as they are unable to see in the dark. Unfortunately, the dark streets have also led to another problem – an increase in crime (point 9). Several residents, especially women, have fallen victim to snatch thieves.

5. The one and only playground in our area is also not well-maintained (point 10). The grass is overgrown (point 11) as it has not been cut for almost three months. Besides, the playground equipment is damaged (point 12). Many of the see-saws and swings have been spoiled by vandals.

I hope the council will look into our complaints and take prompt action to solve our problems.

Thank you.

Yours faithfully,

RajvindGill
(RAJVIND GILL)

Essay #5 (Letter writing)

Sample Question

Your younger sister, who is studying in a boarding school, has written to complain that she finds the compulsory co-curricular activities very tiring. Write a letter to her to explain the benefits of co-curricular activities.

Use the notes given below to write your letter.
> help you become a better person
> instil discipline
> learn good values - cooperation
> respect for others
> develop leadership skills
> learn to organize activities
> provide opportunities - to develop social skills
> to take part in competitions
> keep you healthy
> get a good testimonial

When writing your letter, remember to include the following:

> your address
> a proper salutation/greeting
> a complimentary close
> all the notes given above

Sample answer 1

10, Jalan Mega Minang, Taman Minang Sari,
68000 Ampang, Selangor.
7th September 2009

Dear Lina,

It was lovely to hear from you. All of us miss you very much. Mum and Dad are glad that you are slowly adjusting to life in a boarding school.

In your letter you complained about the compulsory co-curricular activities. Well, let me tell you that you can reap many benefits through active participation in these activities. Firstly, the various co-curricular activities help you become a better person (point 1). Participation in uniformed units, clubs and societies, sports and games will help you discover your talents and develop your character. You will become a more confident and well-rounded person. The strict rules and good behaviour expected of you as a member of a uniformed unit will instil discipline (point 2) in you. This is important if you are to become a law-abiding citizen.

Besides, you will learn good values (point 3) through the various co-curricular activities. You will learn about the importance of cooperation (point 4) and respect for others (point 5). These values are very important in a multi-racial society like ours.

You have always said that you admire great leaders like Nelson Mandela and Abraham Lincoln. Well, co-curricular activities will certainly help you to develop leadership skills (point 6). There will be ample opportunities to enable you to become a good leader. Besides learning how to plan events, you will learn to organise activities (point 7). Sometimes, you might even have to handle a challenging situation and this will teach you how to make on-the-spot decisions.

More importantly, co-curricular activities provide you with many opportunities (point 8) to help you develop social skills (point 9). As you know, a person with good social skills has an edge these days. Extra-curricular activities will also provide you with opportunities to take part in competitions (point 10) at various levels. Schools usually select their representatives for competitions at zone, state or national level by looking at their students’ performance in school-level competitions.

These activities also keep you healthy (point 11). Who knows, you might finally shed your baby fat! Most importantly, you will get a good testimonial (point 12) if you are active in co-curricular activities. This will definitely boost your chances when applying for a scholarship or a job.

There is no need for you to worry that participation in these activities will affect your grades. On the contrary, it has been proven that students who are actively involved usually do well academically.

I hope you will take the opportunities co-curricular activities provide to experience new things and discover your strengths.

I have to stop here. I have to study for my trial examination, which is in two weeks’ time. Till I hear from you, take care.

Your loving sister, Shuhada

Sample answer 2

10, Jalan Mega Minang,
Taman Minang Sari, 68000 Ampang,
Selangor.
7th September 2009

Dear Wani,

Thank you for your last letter. All of us miss you very much. Mum and Dad are happy that you will be coming home next month.

In your letter you complained that co-curricular activities are very tiring. Well, let me tell you that these activities have many benefits. Firstly, they will help you become a better person (point 1). They will instil discipline (point 2) in you. This is important if you want to become a good citizen.

Besides, you will learn good values (point 3) such as cooperation (point 4) and respect for others (point 5). Co-curricular activities will help you to develop leadership skills (point 6). You will also learn to organise activities (point 7).

Moreover, co-curricular activities provide you with opportunities (point 8). They help you develop social skills (point 9). Extra-curricular activities also give you opportunities to take part in competitions (point 10). Co-curricular activities can keep you healthy (point 11). Most importantly, you will get a good testimonial (point 12).

I hope you will take co-curricular activities seriously.

I have to stop here. Till I hear from you, take care.


Your elder brother, Izzan

The sample above is meant to show weak students how they can get marks for format and content.

Most of the sentences are simple sentences and the points are not elaborated. If you are a weak student, try to insert some sentences to elaborate on the points given.

Remember when you write an informal letter:

> Do not use slang words.
> Do not use words which are in a language other than English. This means you cannot write ‘Dear Abah’, or ‘Dear Amma’ even if that is how you address your parents.
·Do not sign off with ‘Love and Kisses’. Keep that for your personal letters.

Essay #6 Saddest Experience

"It is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing." Intriguing it truly is how Shakespeare could bring out one's emotions through such doleful words. Nevertheless, it is true. Life is but an unfathomable tale of sorrow and misery, masked behind the sounds and faces of joy, leading only to the inevitable revelation of the truth, where one would realize that dreams are but an empty flask, easily shattered into oblivion.
It came like a spear, prickling my soul. Perhaps it was the blanket being too thin, if only I had added one, no two, no it just would not have sufficed. Before then, I had always imagined a campfire to be the ultimate source of warmth and comfort in dark times... I stood corrected. For all I knew at that point, I could've been lying naked in the midst of a blizzard, the unforgiving gelid winds wailing proudly as they struck despair down to my very core. Accompanied only by a surfeit of queasy sensation patrolling by my uvular. It was incontrovertibly a one-sided battle. One which no adolescent should have to face without an ally.

It must have been the fever, though one could have erroneously believed the source to be the merciless wind, howling plaintively across the campsite as it disturbed the rustling leaves, as if on purpose. The others have gone to restock on more wood to burn and I was left to rest in my tent. I would have gone with them had I not been cursed with this horrible fever at this wicked hour. Hiding from the coldness beneath the safety of my blanket was probably not the most courageous act, but it was a wise one. To follow them into the woods in my condition would be plain suicide.

Before long, the wind wailed even louder in an utmost sorrowful manner. I reached into my pocket in search for my pills, my lifeline to be blunt, as it kept my illness to a minimum. Somehow, as if things could not have gotten worse, they were not there, go figure. That was it, in a matter of moments the ascending fever would triumph over my natural resistance and incapacitate me, as would asphyxiation slowly sink in. Then, through the glass my memory a sliver of hope came to be. They must have still been with Percy. That fool wanted to 'take a look at them' earlier on and must have brought them along with him. It was simply a no-brainer, suicide or not, I must retrieve them, to endure the intensifying sickness would be worse than death itself.

With a long, deep breath and a whole lot of foolish bravery, I rushed out, embracing the tempest and broke off looking for Percy. The trees grew thicker as both light and warmth from the campfire dimmed and faded away into cold and black despair.

There was simply no time to adjust to the darkness. I scurried blindly forward towards who knows where, yelling out the names of my campmates as I shivered in the midst of grieve and fear. I had just about given up when a shout retaliated my efforts, it was of my name and I was sure the voice belonged to Percy. My tired eyes lifted and tried their best to search for the voice despite the overwhelming darkness. A dark figure spawned in the distance and I charged towards it, only to have it scream something in my direction, vaguely I assumed it to be in a warning tone. But unfortunately, the desperation for the illness to end got the best of me. And to be honest, I could not have cared less at that moment what the scream was all about.

It all happened in haste. My foot felt nothingness, my vision descended, adrenaline surged through my veins. Was it a hole or a cliff, I could not remember. Miraculously enough, I had survived the fall, but miracles do not just happen everyday without a price, and I had paid every last bit of it. Ever since then, I had been paralyzed from waist down. And now I sit patiently in a wheelchair, sharing my story every now and then, awaiting nothing but a sad end to my life.

Essay #7 Teenagers Don't Smoke

Smoking is one of the worst things teenagers can do to their bodies. Yet every day,almost 5000 teenagers under age of 18 try smoking for the first time.

No wonder, tobacco companies spend billions of dollar ever year on advertisements and other ways to make sure that these young people start smoking and buying their product. The companies count on them to become hooked for it keeps in them in business.

The nicotine in cigarettes is a poisonous drug. It even be used to kill insects. Nicotine and dozens of other poisonous chemicals in tobacco can cause illness like heart problems and certain kinds of cancer. Some of these illness take years to develop but others can show up right away.

Generally, smoking makes a teenager's body less fit and more susceptible to infections. For example, teenagers who smoke are much more likely to get a cold on pneumonia. Each time they like up, it hurts their heart, lungs and brain. And the longer the smoke, the worse the damage becomes.

Smoking has such a long list of bads points that wonders why teenagers smoke. Along with bad breath and stinky hair and clothes, smoking makes it harder to run and to play sports. It also cause a difficulty for blood to move around in the body.

Smokers often feel tired and cranky and cannot think quickly, not surprisingly, there are more likely to get in trouble in school and get lower grades. There are also more likely to lie to their friends or their parents about their activities; what they do and how they spend their money.Smoking therefore not only brings about health problems but may also develop undesirable traits. Teen smokers can become lazy, irresponsible and dishonest.

Essay #8 Admire

Lady Gaga, stage name for Stefani Joanne Angelina Germanotta is a recording artist in New York, United State America (USA). She developed interest in the music industry at an early age as demonstrated by her interest and ability to play the piano while she was 4 years old of age. Later, she joined New York University where she studied music opened up her song writing skills. She composed analytical papers and essays that focused mainly on social issues, politics, religion and arts. Then, she withdrew from school to concentrate more on her career.

Anyhow, there are three quotes from her that I think it is really meaningful to me. "You have to be unique, different and shine in your own way", "Do not allow people to dim your shine because they are blinded. Tell them to put on some sunglasses" and "Whether life's disabilities, left you outcast, bullied or teased rejoice and love yourself." It is no wonder this lady from a good Italian New York, turned into the exhibitionist, multi-talented singer songwriter with a talent or flair for theatrics that she is today, Lady Gaga.

She is openly unique, creative, does not follow stereotypes and more surprisingly she does not care what others think about her and she is doing what she loves to do. She also takes frequent political standings to support her ideals. She is a driving force in today's society and I admire her because she is easy for me to relate to. I find a deep connection to her, in the sense that she shares my personality. The major reason I admire her is the way she expresses herself. She is openly quirky and thrives off the fact that people think so. I relate this because I also like to express myself in a way that most people consider odd. Despite she receives constant criticism, she maintains her pride wisely. The other reason I admire her is the way she takes a stance. She is frequently seen promoting her ideas and supporting various national movements.

To be quite frank, I have never been one to openly admit that I love this lady who wears scandalous clothing and basically acts like a diva a lot of the time. However, she is different for some reasons. She seems genuine and strong in her quaint dresses. I believe she does it all for herself and also her fans. This lady has done so many performances on so many different shows. Besides, every time I see an interview with Lady Gaga, she really inspires me. She has a straightforward way of communicating that I love. You can say she is annoyed with or in love with the interviewer because she does not hold anything back. I love that type of honesty.

Despite her big personality and quirky dresses, I would have never paid attention to her if it were not for the fact that I love her music. It makes me want to sing along and dance every time. Whenever it gets stuck in my head, it puts me in a good mood. It is because the rhythm of the sound is really catchy and the lyrics are overwhelming and passionate. Plus, with her voice of an angel that soothes to my soul.

Essay #9 Finish up Story

Write a story that ends with: To this day, I wondered if I did the right thing in accepting the offer.

I was still sleeping when suddenly my hand phone rang. The ringing tone broke the silence of the night. I slid off my bed and quickly accepted the call. It was so weird to get a call at the wee hours of the morning. I heard the voice at the other end of the line and ascertained who the caller was. The voice that I talked to at other side of the phone was my boss, Messy.
“Why do you call me in the middle of the night? Anything happening ?” I queried.

“Sorry to disturb your sleep but there is an important assignment. I need your help again,” Messy answered.

“It’s ok. What needs my professional skill?” I joked.

“Ha, ha. ” Messy gave a dry laugh and then he continued, “Just now a man in black jacket came to see me. He asked our organization to make a delivery. Tomorrow morning, come to my office and I will tell you the other information then. Go back to your beauty sleep and I hope you have a nice dream. Bye,” said Messy and the line went dead.

I hung up the phone. I could not go back to sleep immediately. I wondered what the new job would be. I tossed and turned. Gradually I fell into a sleep.

On the next day, the sun rose with a ball of fire. I woke up and got dressed. I wore my favourite black silk shirt, black long trousers and a black Italian leather shoes. I looked at my appearance in the mirror and I liked what I looked. Then I drove my black shiny BMW to my boss’s office.

Upon arrival, Messy invited me to sit down and began to talk to me about of the importance of this task. My job seemed very easy. All I had to do was to deliver the things from Messy’s client and safely send them to the destination. Having done that, then my work was considered accomplished. In my line of duty, I had had delivered many kinds of things such as weapon, bomb and others. But this time, Messy warned me that I might encounter danger during my job because some people might try to stop me from delivering “the things” safely to the destination.

“Can you do it? You can refuse if you don’t want to,” said Messy.

“Don’t worry. It’s ok. I can do it,” I answered confidently.

“So your final decision is to accept the job, right?” asked my boss.

“Sure, I am a pro. Every time I did a nice job, didn’t I?” I said.

Messy nodded as he smiled. After that he gave the two things that he had received to me. It was a brown envelope and a small green box. Seriously, he reminded me the rules of our profession : 1. Never ask questions, just deliver the things. 2. Never open the packages from the clients for they are classified as confidential.

I looked at the envelope and I realized that the destination was in Singapore. I booked the next flight and flew to Singapore. When I went to the address that was on the envelope, I found the house unoccupied. According to the neighbour, the owner, Hamid who was a scientist had moved away six months ago. Hamid had an ex-wife, Mary who lived in Australia. They gave me Mary’s address in Australia.

I quickly went to Australia to find Hamid’s ex-wife. His ex-wife had black silky hair blue eyes and rosy cheeks. She gave me an address and said that her ex-husband might be there. She also gave me a paper with a code but I could not understand what the meaning was. As I left her, I sent the code to my friend who could decode it. After a while, he telephoned me to say that the code actually represented the chemical things. Because of my curiosity, I broke the rules and opened the box. Inside the box, there was a test tube with the chemical and labeled “Biochemical DNA”.

I hastened my pace to the address that Mary gave to me. It was an old warehouse. As I entered the building, I saw many big test tubes inside the building. It looked like a laboratory and somebody was carrying out the experiment. As I approached nearer, suddenly I saw a naked person who looked similar to my son was inside one of the test tubes. I could not believe what I saw and I tried to convince myself he was not my son, Harry. No, it was somebody else! As I saw the label on the table, I froze. It was clearly written -‘Harry Bond’. “NO! Impossible!” I cried. Harry was pursuing his studies in Camford University. However, the truth was just in front of my eyes. I swore that I would bomb the building so that my son would not suffer after they changed him into a beast. He would be better off dead than become a beast which would kill people.

The bombs were put in every corner of building. Tears roll down my furrowed cheeks as I ignited the bomb. Finally, the laboratory was destroyed and I lost my son. Feeling sad, I went back to my country, Malaysia. If only I had declined to accept the work, I wouldn’t have to know the truth. If only I had refused to do the job, I wouldn’t have to kill my son with both my hands. To this day, I wondered if I did the right thing in accepting the offer.

Essay #10 I Need Your Love Forever

was the reason why I think the start and the ending of my story happen at the same time. Why we must seperated with each other when we fall in love? Tell me,why it is very difficult to forget someone who always remember us? Every smile,every happiness that we used to share together before,now it's gone.
I used to have a prince in my heart. Our story was like Romeo and Juliet or Cinderella. Unfortunately,i cannot be the princess although i have found my prince. My prince has a florist shop,and he also has an employee that falls for him. Nicky,the employee was falling in love with her own bos. Hafiz,her boss,could make Nicky dance like crazy,Jumping like a child. Hafiz love flower so much,that make Nicky attracted to him.

One day,Nicky was running all over the florist shop. Her childish attitute never changed although she already turned 20 years old. She was too happy on that day. Suddenly,Nicky almost slippered at the door,but Hafiz quickly hold her from her back to prevent her fell on the floor. "Nicky,be careful next time",he advised Nicky. Nicky was like in seventh heaven when that incident happened. Her prince charming was come like a superhero to help her.

Nicky was very happy. She decided to tell Hafiz about her feeling. She went upstairs to the roof section and practising."Hafiz,i love u!".She shout it happily. I was sitting next to her,but she did'nt realised i was there. Only when she realised i'm there,she screamed like a scalded cat. I told her to be quiet. i told her that i am Hafiz friends. "Please,promise me that you will not tell Mr.Hafiz about this?"Nicky beg me silently.

I promised her i would not tell Hafiz about that. Since that day,Nicky always came to the roof and have some chat with me. I realised that she love Hafiz so much. I knew that she can take care of Hafiz. Maybe the time has come for me to..."Esya,i heard that Mr.Hafiz make her girlfried dead six years ago,is it true?"Nicky asked me,waiting for the answer unpatiently. "No,it was not true"i replied softly and hurled a smile. Before Nicky continued her job,i wish her good luck for her love.

Kring...Kring...The phone ringing. The call was for Mr. Hafiz,but I did'nt see Mr.Hafiz anywhere. "Tasha,do you see Mr.Hafiz?"i asked the cashier of the florist shop. Tasha told Nicky that she saw Mr.Hafiz went upstairs. Nicky quickly climbed the stairs,the costumer was waiting to talk something with him. But Nicky tears falling without her permission when she saw Hafiz was hugging me. She seem very dissapointed. "Good luck for your love?"she repeated my words yesterday and run away,leaving me and Hafiz.

"Hafiz,it is not fair for her. Look at me,i still the same person as i do six years ago. I have stop grown up.." I advised Hafiz to let me go. While Nicky ran away after she saw me with mr.Hafiz,she accidently push a table in the shop,and Hafiz wallet fell on the floor. Nicky saw a picture in that wallet,a picture of me and Mr.hafiz,before i die. Nicky understood that i were Hafiz girlfriend that dead six years ago. Nicky quickly went upstairs. "Esya,you...??

". Yes Nicky,i only a spirit,i am not exsist. The accident that happen at this roof was not Hafiz fault,the gate was broken,that's why i fell downwards. I explain to Nicky.I only came to give perfect ending to Hafiz. Hafiz seem surprise when he knew Nicky could see me. I tolk Nicky to take good care for Hafiz. It was the time,perfect time for me to go. I only want to give perfect ending to Hafiz because he love me. I kissed hafiz before i go and missing. There was only birds that flying with my souls,bring all my love for Hafiz.

Hafiz cried."You come back for me,why you must go again?
"Hafiz screamed. Nicky realised that she cannot replace me in Hafiz heart.We were same,we found our prince,but we cannot be the princess. Hafiz,i aleady give you a perfect ending. We said our last goodbyes and never see each other again.

Essay #11 Speech

"Ways Towards Becoming An Excellent Teenager"

A very good morning to the respected headmaster, Encik Ramlee bin Abdullah, teachers and my beloved friends. This peaceful and wonderful morning, we all gather in this hallowed hall and I will be talking about "Ways Towards Becoming An Excellent".

Friends,
Do you want to be an excellent teenager or just an average teenager? How many of you want to be an excellent teenager? I am sure all of you want to be an excellent teenager. So here is how to be one.

Firstly, we must lead to a healthy life style. In order to do so, we must eat according to the balanced diet. Consume less oily food but eat more vegetable and fruit. Moreover, we must exercise at least twice a week. We also must not smoke the harmful and deadly cigarettes as they could cause many dangerous effect. Therefore, my dear friends, do not smoke a lot but eat healthily and exercise a lot.

Boys and girls,
The next step to be an excellent teenager is by choosing our friends wisely. If we chose to be friends with a smart and kind teenager, then, we will too be kind and smart like them. On the contrary, if we choose to hang out with some useless teenagers, we will too end up useless like them. So girls and boys, choose your friends wisely!

Aside from living a healthy life style and choosing our friends wisely, we must also respect the elders. Such as parents and teachers. Even the Form 5 students are counted as elders. It is very crucial for us to respect them, especially our parents since they have done a lot for us. Plus, you guys do not want to go to hell for disrespecting your elders.

Teachers and friends,
To become and excellent teenager, we must be a good listener. Listen well to our parents', teachers' or friends' advice. Our parents and teachers know better than us so we should listen to them.

Last but not least, make reading your habit. It is not necessary for us to read educational books. We can read comic books, magazine, novels or whatever tickles our fancy. What more important is that you read because by reading we can learn a lot of things.

Ladies and gentlemen,
In conclusion from my speech, we must lead a healthy lifestyle, choose our friends wisely, respect the elders, be a good listener and read a lot to become an excellent and successful teenager. That is all from me, thank you.

413 words

http://tips-skema-upsr-pmr-spm.blogspot.com/p/english-essay-for-pmr-spm.html

Friday, October 14, 2011

‘Copycat judge should resign’

Karpal: ‘Copycat judge should resign’

GEORGE TOWN: The DAP today called on the judge Abdul Malik Ishak, who is alleged to have plagarised a judgement , to resign immediately to save Malaysian judiciary from further embarrassment.

If he failed to do so, DAP national chairman Karpal Singh called on Prime Minister Najib to advice the King to establish a Royal Tribunal to investigate and take stern disciplinary action against the judge.

He said Najib can advice His Majesty to form the tribunal under Article 125 of the Federal Constitution, in similar way it was constituted against former Lord President Mohamed Salleh Abas in 1988.

Karpal also called on Rais Yatim to quit from the Cabinet as well for being an irresponsible law minister by adopting a ‘no action’ stance even though the government knew about the alleged breach of copyright at that time.

He said the case of judiciary plagiarism was an intellectual dishonesty affecting dignity of the whole country.

“The judge should resign because his position as a judge has become untenable due to this judicial scandal.

“It’s a source of embarrassment for our judiciary,” Karpal, a lawyer by profession, told newsmen during his constituency visit here today.

Now Information, Communications and Culture Minister Rais, formerly a lawyer, was ticked off as well for not initiating any affirmative action on the judge

“Rais should resign immediately for being irresponsible. Being a law minister, he just sat on the case,” said Karpal,

Citing public examination, Bukit Gelugor MP Karpal argued that a student would be ejected out of the examination hall if he was caught copying.

“But here the judge was promoted,” he chided.

Noting that the alleged judge was currently sitting in the Court of Appeal bench, the veteran politician raised public fear on possible scenario of Abdul Malik adjudicating cases involving death sentences.

Last week, 60 Pakatan Rakyat MPs led by Karpal pushed for a motion to censure Abdul Malik for an offence he committed as a High Court Judge in early 2000.

Abdul Malik allegedly committed the offence while serving as a High Court judge in Johor in early 2000.

The judge was accused of plagiarising a judgment by then Singapore High Court judge GP Selvam and the irony of the matter was that Malik was hearing a case regarding copyright.

On Thursday, Rais admitted that the government knew about the allegedly plagiarising judge and the matter had been handed over to the Chief Justice of Federal Court then to settle it.

Last week Minister in the Prime Minister’s Department Nazri Abdul Aziz said the government could not take action against Abdul Malik as it was a matter for the current judiciary to settle.

Karpal called on the current Chief Justice of Arifin Zakaria to publicly explain what action the Chief Justice Office initiate on the issue.

Stressing that it was an important public interest issue, he said the people have every right to know about the standard and quality of the country’s judges.

This is first case of its kind in the country. Relevant authorities should have taken a strong and firm affirmative action to deal with it to save the judiciary from international embarrassment.

“The Chief Justice must tell all what happened after alleged plagiarism took place,” insisted Karpal.

A law graduate from the University of Singapore – graduating in 1974, Abdul Malik was appointed as a Judicial Commissioner on Oct 1, 1992, and subsequently, as a Judge of the High Court of Malaya on Aug 17, 1994.

He had also served as a magistrate, deputy public prosecutor, state legal adviser, senior Sessions Court judge and advisory board chairman at the Prime Minister’s Department.

The Johor-born Abdul Malik was appointed to the Court of Appeal on July 16, 2007. -FMT

Literature Component Form Two - Practice

I wonder, HEIR CONDITIONING,ONE IS ONE AND ALL ALONE and Rumpelstiltskin

POEMS
I WONDER

Practice 1
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. What does the use of the word ‘wonder’ in the poem show?
A. thinking
B. solving problems
C. making silly remarks
D. feeling of shock
2. The phrase ‘…how the wind looks like’ tells us that the writer is….
A. curious
B. confused
C. passionate
D. angry
3. What is ‘hanging’ according to the persona?
A. stars
B. clouds
C. rainbow
D. wind

Practice 2
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. In this poem, the persona is a……
A. man
B. child
C. woman
D. father
2. The persona is enthusiastic in …
A. exploring the nature
B. finding out if his dad knows anything
C. looking at the sky
D. finding out more about the moon
3. What is the best title for to replace “I wonder” if you have to?
A. I am Lost
B. Oh My God
C. Please Answer Me
D. Please Help Me

Practice 3
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. Which word means –‘to make something look bright’?
A. paints
B. hangs
C. lights
D. makes
2. The title of the poem implies that the persona has …
A. desire to know
B. very little patience
C. a lot anger
D. no desire to know
3. State one value that we can learn from the poem?
A. Nature should be appreciated
B. Nature should be left alone
C. We must not be so curious
D. We should not ask too many questions.

Practice 4
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. Who is the persona disappointed with?
A. God
B. Her mother
C. Her father
D. Nature
2. What is invisible?
A. The lightning
B. The wind
C. The clouds
D. The moon
3. The word ‘fluffy’ means…
A. light
B. feathery
C. thin
D. crispy

Practice 5
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. The phrase ‘blow out’ means…
A. explode
B. brighten
C. disappear
D. appear
2. What is the persona wondering about the birds?
A. How the birds can fly
B. How they can build their nests
C. Why they are so small
D. Why they cannot talk
3. In the fourth couplet, the word ‘they’ refers to the…
A. lights
B. stars
C. moon
D. rainbow

Practice 6
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. What does the phrase ‘the missing bit’ refers to?
A. fluffy clouds
B. parts of the moon
C. parts of the stars
D. the trees
2. How does the rainbow look like?
A. hanging
B. fluffy
C. painted
D. round
3. Two pairs of rhyming words from the poem.
A. fluffy- clouds
B. round- found
C. lightning-flash
D. birds-build

Practice 7
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. Which characteristics will allow a child to learn more?
A. Being lazy
B. Being curious
C. A happy go lucky attitude
D. Always being suspicious
2. What does the poet really mean when she says that the trees take a rest?
A. the trees are strong
B. there is no wind
C. the wind is too strong
D. the trees are swaying in the rain.
3. What does the use of the word ‘wonder’ in the poem indicate?
A. the reality of life
B. magical happenings
C. man is always thinking
D. the creation of nature

Practice 8
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. One of the major themes in the poem is…
A. the value of money
B. the value of education
C. nature is a crazy place to live in
D. the poet is a wanderer
2. What is the poem about?
A. Our world is mysterious and that there are so many crazy people.
B. We are living in a world that really does not have any answers.
C. We must try to find questions and answers all the time.
D. Our world is mysterious and there are so many unanswered questions
3. The last two lines imply that …
A. fathers like to keep secrets.
B. fathers are actually very stupid
C. a teacher is needed to guide the curious child
D. a child does not need to so busy body

Practice 9
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. Who is the speaker relating the events?
A. An angry father asking his child
B. A curious child asking his father
C. A child who is always disturbing his father.
D. A father who does not want to answer the questions.
2. The half moon is seen as…
A. something not normal
B. a completed puzzle
C. a puzzle missing some of its pieces
D. a round object
3. The poem somehow portrays the thinking of a child …
A. who thinks about unnecessary things in life
B. who is really bored with life
C. who generalises everything using his own concept
D. who is very pampered and spoilt by the parents.

Practice 10
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.
I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?
Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?
O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?
Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?
Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?
Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
1. What can you say about the persona in the poem?
A. Worried about the animals
B. sensitive and alert about nature
C. angry with his father for being fierce.
D. sensitive about his father.
2. Which phrase show human characteristics in non living things?
A. Birds build a nest
B. the trees to take a rest
C. the grass is green
D. wind is never seen
3. The mood of the poem is …
A. cheerful and inspiring
B. dull and uninspiring
C. sad and gloomy
D. humorous




POEM
HEIR CONDITIONING

Practice 1
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. Which word rhymes with ‘heir’?
A. hare
B. air
C. airy
D. hair
2. What is the tone of the poem?
A. Sad
B. Sarcastic
C. Anger
D. Sorrow
3. How does the poet view modernization?
A. optimistic
B. pessimistic
C. confident
D. cynical

Practice 2
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1 In stanza 1, the grandparents did not have all the following except
A. air conditioners
B. telephone
C. fax machine
D. paper fans
2. What does the title of the poem suggest?
A. Changes on how the younger generation thinks.
B. Changes in the mindset of the older generation
C. We must appreciate all the modern inventions
D. Technology is very important to mankind
3. What is meant in the line we feared God and nature… now nature fears you?
A. we are scared of nature
B. we are scared of God
C. we actually destroyed nature
D. nature destroyed our faith to God


Practice 3
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. What is meant by ‘money is your new God’?
A. Money can buy all the new inventions
B. The younger generation worship money.
C. Money is very important in our lives.
D. The older generation realizes the importance of money.
2. What does the word ‘feared’ imply?
A. scared of
B. believed in
C. hated
D. angry at
3. How many speakers does the poem have?
A. one
B. two
C. three
D. four


Practice 4
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. What is the theme of the poem?
A. The usefulness of modern inventions.
B. Technology is not good for us
C. Respecting God
D. Effects of development
2. What can you infer from the line Grand child we lived before your age?
A. Grandparents enjoyed a long life
B. Grandparents have more experience than grandchild
C. Grandparents have lived a difficult life for a long time.
D. Grandparents do not understand grandchild’s lifestyle
3. What is the poet’s main concern in the second stanza?
A. Spiritual well being
B. Nature’s gift
C. God’s gift
D. Respect for the elders


Practice 5
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. What is the message that the poet wishes to express in this poem?
A. Grandchild is very modern
B. Grandfather is very modern
C. Effects of progress
D. Nurture of spiritual beings
2. Which parties are talking in the dialogue in the poem?
A. Grandfather and Grandmother
B. Grandfather and God
C. Grandparents and Grandchild
D. Grandfather and Grandson
3. The word ‘flustered’ means
A. comfortable
B. uncomfortable
C. cool
D. good


Practice 6
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. According to the poem, how does man treat nature nowadays?
A. with a lot of fear
B. with no respect
C. with a lot of love
D. with a lot of care
2. What is the grandchild’s reaction to his grandparents life in the past?
A. angry
B. disappointed
C. puzzled
D. sad
3. An example of ‘basic necessities’ would be something that is…
A. expensive
B. very essential
C. trivial
D. hardly useful


Practice 7
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. The poet suggests that damage to the environment cannot be prevented because…
A. human beings are trained to do so.
B. of the attitude of the young generation
C. of the attitude of the older generation
D. it is in God’s hands
2. The phrase ‘money is your new God’ show that nowadays we are…
A. Lazy
B. Materialistic
C. Very spiritual
D. Very hard working
3. What is the theme of the poem?
A. modern inventions are useless
B. progress destroys mankind
C. we should not forget our spiritual values
D. importance of money to buy modern gadgets


Practice 8
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. The phrase “because of our ignorance, we did not know pollution, stress, traffic jams” is
A. metaphor
B. sarcasm
C. symbolism
D. personification
2. The poet wants the younger generation to have …
A. The exact life as their grandparents
B. balance between development and conserving environment
C. a good balance in the bank account and be very spiritual
D. respect for their grandparents.
3. One of the messages in the poem is …
A. we should not be too dependent on modern gadgets to run our life
B. we should be independent enough to choose modern gadgets.
C. we should not be too dependent on modern gadgets as it will ruin our life
D. we should be dependent on modern gadgets to run our life.


Practice 9
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. In the first stanza, the persona is the…
A. grandchild
B. grandparent
C. both grandparent and grandchild
D. grand dad and grandma.
2. According to the grandparents, they did not have to live in a polluted world…
A. as they did not want any gadgets
B. because there were a lot of trees left
C. because they did not much money
D. as they were not dependent on modern gadget
3. The verse “ we feared God and nature, now nature fears you” is an example of
A. Similarities between the past and present
B. How things are better now
C. Comparison between the past and the present
D. Things that not changed at all


Practice 10
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’
Heir Conditioning
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?
Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
1. What are the problems mentioned in the poem?
A. modern inventions
B. stress and pollution
C. increase in crime rate
D. power failure
2. Why did the poet use many questions in stanza one?
A. to portray that the young generation is stupid
B. to show that the inquisitiveness of a child
C. to ensure that the grandparents answer the questions
D. to portray that children were not educated in the past
3. Which of these lines show comparison between the past and present?
A. Grandchild we lived before your age. Because of our ignorance,..
B. we feared God and nature now nature fears you..
C. Grand dad did you breathe before air cons were invented?
D. Grandma weren’t you flustered as you fluttered with paper fans?


SHORT STORY
ONE IS ONE AND ALL ALONE


Practice 1
Questions 1-3 are based on extracts from the short story ‘One Is One And All Alone’.

You mean. It’s still done.
Certainly.
Why to set up a clone laboratory, all that is required…
VP went on and on describing cloning techniques so I decided to press ‘save’ and listen to it all later. For now I have some serious thinking to do.
I’ll tell you what I was thinking. The Biolab in this ship is very big. It has to be, because biology is what this trip is all about- the biology of Trion- what lives there now and what, and who, could live there in the future. At the moment the ships Biolab is deserted. It won’t become busy until we reach Trion.
I need to use it.
I need it all to myself.
I will make a clone. It will be my perfect friend and companion. Perfect, because I am going to clone myself. Make another Me.
1. Why is there no one in the BioLab?
A. No one knows how to use it
B. Experiments has not begun
C. The ship has not reached Trion
D. The BioLab is not perfect.
2. What has Trish decided to do?
A. visit the BioLab
B. make a clone of herself
C. help her father find Trion
D. search for a good friend
3. What was the VoicePrinter doing?
A. describing cloning techniques
B. talking nonsense and irritating Trish
C. playing games with trish
D. printing all that Trish is saying.


Practice 2
Questions 1-3 are based on extracts from the short story ‘ One Is One And All Alone’.
Dear Diary,
I haven’t spoken to you for ages because I have been busy with my new friend Clo.
Clo for Clone. Clo is me. I am Clo. We are identical twins. No, even closer than that. Clo is made of me, from me. We are one. Except that there are two of us- which is tricky. I mean, suppose Dad put his head round the door and saw Two Trishes instead of one!
But I’ve solved that. My cabin door leads to an identical cabin next door. Clo can vanish through that door in a split second.
The next-door cabin is empty of course. All the cabins are. They won’t be filled until the return trip from Trion. So, I sleep here. Clo sleeps there. Clothes, food, toothbrushes?
Well, yes. I now need two of everything- but the ship is loaded with stores. No one notices or cares about an extra toothbrush or an extra towel.
1. Trish does not need to talk to VoicePrinter very often as…
A. she now hates it
B. she has a new companion
C. she has found her mother in Trion
D. she has found her twin sister.
2. Who is Clo?
A. Trish’s friend from Earth
B. Another name given to Trish
C. Identical twin created by Trish
D. Trish’s biological mother.
3. What will all the cabins be used for?
A. To hide Clo.
B. to store things from Trion
C. To store all the toothbrushes and towels.
D. They are actually bedrooms


Practice 3
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.
Dear Diary,
I get so lonely, that’s my trouble. I am the only child on this space ship. Everyone else is a grown up with things to do. They’re all busy running the ship or checking their equipment. We will soon land on the planet Trion. Our mission is to find out more about this planet.
Yes, we’re heading for Trion. Now that might sound exciting, but it’s not. It’s not exciting at all.
When we set out, I used to tick off the days on my calendar. We left Earth on 12 March 2045. So I ticked off March 12, 13,14,15…then April, May , June. Then I gave up. We don’t reach Trion until mid-January 2047. By then I’ll be 13.
Dad does his best, he’s always poking his head round my door, grinning at me.
He asks, ‘Hi Trish. How’s things?
Everything all right? How do you fancy meeting me in the diner at 6 o’clock for a chocolate milkshake?
I grin back and say, Yum, Yum! But even as I say it his face changes. The grin is still there but the busy look is back in his eyes.
1. How old is Trish now?
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13
2. The expected duration to reach Trion is within
A. 1year
B. 2 years
C. 15 years
D. 47 years
3. Trish’s father is …
A. the only grown up in the ship
B. the only human in the ship
C. always poking fun at Trish
D. an extremely busy person


Practice 4
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.
Dad does his best, he’s always poking his head round my door, grinning at me.
He asks, ‘Hi Trish. How’s things?
Everything all right? How do you fancy meeting me in the diner at 6 o’clock for a chocolate milkshake?
I grin back and say, Yum, Yum! But even as I say it his face changes. The grin is still there but the busy look is back in his eyes.
After all he is the ship’s captain.
And I suppose he misses mum as much as I do. Almost as much anyhow. She is on Trion helping set up the space station. Busy Dad, busy Mum.
Which leaves me all alone in front of my VoicePrinter, talking to it, talking and talking. Then I watch it print out what I’ve been saying. It’s my private diary. It corrects my spelling and punctuation. It’s clever. It gives me school lessons, but it also plays game with me. My favourite game is Pop Star, where I can act out being a pop star on VP’s enormous screen.
I can switch it from Diary to Dialogue too. I suppose it’s my best friend, really. I’m going to switch from Diary to Dialogue now…
1. Who is the captain of the ship?
A. Trish
B. Trish’s Dad
C. Trish’s Mum
D. The VoicePrinter
2. Trish’s best friend is
A. her dad
B. her mum
C. her voiceprinter
D. no one.
3. The Voiceprinter is able to do all of the following except…
A. correct spelling and punctuation errors.
B. print whatever Trish says
C. play a game called Pop Star.
D. read Trish’s mind


Practice 5
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.
And those are only the small things.
To be truthful, I can’t stand the way Clo’s mind works. I can’t stand Clo’s corny jokes and her dismal sulks. I can’t stand Clo’s laugh or eating habits or finger picking. And I won’t stand Clo intruding on my most private and personal thoughts.
One of the features of this ship is its disposal system. There are five big hatches, each one marked ‘DISPOSAL’. You open the hatch, put the thing you want to get rid of into the hole, and whoosh it’s gone. Disposed of for ever in infinite space. One of the five hatches happen to be outside my cabin, in the corridor. There’s never anyone in the corridor at night.
There you are then. Tonight’s the night. I’ll be disposing of something definitely. I am going to write a note to go with the item. The note will read, ‘Goodbye, Clo. Have a good trip. Yours never, Trish.
.
1. All of the following things about Clo makes Trish angry except…
A. for the way Clo jokes
B. for how Clo sulks
C. for Clo’s looks
D. for the wat Clo’s thinks.
2. How many hatches are there for disposal?
A. two
B. three
C. four
D. five
3. Trish intended to dispose Clo by
A. giving her a note
B. asking her to go away
C. putting her into the disposal system
D. telling her father about Clo.


Practice 6
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.
One of the features of this ship is its disposal system. There are five big hatches, each one marked ‘DISPOSAL’. You open the hatch, put the thing you want to get rid of into the hole, and whoosh it’s gone. Disposed of for ever in infinite space. One of the five hatches happen to be outside my cabin, in the corridor. There’s never anyone in the corridor at night.
There you are then. Tonight’s the night. I’ll be disposing of something definitely. I am going to write a note to go with the item. The note will read, ‘Goodbye, Clo. Have a good trip. Yours never, Trish.
Well, it wouldn’t be murder, would it? How could it be? You can’t be charged with murdering yourself, can you? You couldn’t even be charged with suicide because there will still be one person left and that person will be alive- walking and talking, eating and sleeping.
So, it’s foolproof. “Goodbye, Clo. Yours never Trish.”
1. What is Trish planning?
A. She wants to destroy Clo
B. She wants to dispose garbage
C. She wants to kill herself
D. She wants to tell her family the truth.
2. The phrase “one person’ refers to
A. Trish’s Dad
B. Trish’s Mum
C. Clo
D. Trish herself.
3. The words on the note, “ Yours never” implies that Trish…
A. Loves Clo very much
B. Hates Clo
C. Never wanted a friend
D. Loves to be alone


Practice 7
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.
Last night Clo did something I cannot forgive. I was thinking about Mum. I am always thinking of her- and I suppose I gave a sort of sigh and murmured, ‘Oh, Mum.”
As I said it, Clo said precisely the same thing. ‘Oh,Mum.” Clo said precisely the same thing and gave a sigh.
Now that’s going too far, don’t you angry. I mean my is my mum. Nothing to do with Clo. Mu mum, mine only.
I’m not going to put up with this kind of thing. It’s like being swamped, invaded, taken over. She wears the same clothes as me. And crossword puzzles! And how would you like it when, after puzzling over a clue for ages, you finally find the answer and shout it out “NAVIGATOR!”- and at that very moment, hear a voice from the cabin next door shout “NAVIGATOR!”.
And those are only the small things.
1. Why was Trish so angry with Clo?
A. Clo calls her ‘Mum”
B. She does not want Clo to share her mother
C. She has to learn to share things
D. Clo imitates her all the time.
2. All of the following events made Trish angry, except…
A. They wear the same clothes
B. Clo solves the puzzle at the same time
C. She solves the puzzles faster
D. Clo calls Trish’s mother as her mum.
3. Trish is always thinking of …
A. Clo
B. Her father
C. Her mother
D. Herself


Practice 8
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.
Over and done with. Finished and forgotten.
No, that’s not true. There’s no question about forgetting. Just the opposite. Every minute of every hour. I mentally hug myself and give a silent shout. Of “Whoopp! Yarroop! Hooray! Finally Free! Alone at last!”
Even dad noticed a change in me. “You’re looking wonderful today,” he said.
“Suddenly you’re bright as a button.”
‘I feel terrific! I said. “Can I have a chocolate milkshake?’
“Have as many as you like.”
“Just one.” I said. “Only one. One’s enough isn’t it? Who needs two? There’s only one Me. No longer do I have to remind another me to wipe chocolate from it’s greedy mouth. No longer do I have to listen to that other Me’s corny “Yum,yum! Noises whenever chocolate milkshakes are mentioned. From now on, there’s only one me.
You have no idea how wonderful it feels, how bright the future looks.
1. Dad shows surprise at his daughter’s good mood because…
A. usually Trish hates chocolate milkshake
B. Trish is usually moody
C. She likes to talk to the Voice Printer
D. Trish is always hot tempered.
2. What has happened to Clo?
A. She is now dead
B. She is living the life of Trish
C. She is sleeping
D. She left because she was unhappy.
3. Clo’s feelings can be described as …
A. extremely happy
B. very sad
C. disappointed
D. very confused


Practice 9
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.
One of the features of this ship is its disposal system. There are five big hatches, each one marked ‘DISPOSAL’. You open the hatch, put the thing you want to get rid of into the hole, and whoosh it’s gone. Disposed of for ever in infinite space. One of the five hatches happen to be outside my cabin, in the corridor. There’s never anyone in the corridor at night. There you are then. Tonight’s the night. I’ll be disposing of something definitely. I am going to write a note to go with the item. The note will read, ‘Goodbye, Clo. Have a good trip. Yours never, Trish.
1. The word ‘item’ refers to
A. the dustbin
B. garbage
C. Clo
D. the note
2. What is Trish planning as in the extract?
A. to clear her space
B. clear the garbage
C. destroy her clone
D. write notes to Clo.
3. What is the function of a ‘hatch’?
A. to store things
B. to throw garbage
C. a place to send letters or notes
D. to keep clothes


Practice 10
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.
VP went on and on describing cloning techniques so I decided to press ‘save’ and listen to it all later. For now I have some serious thinking to do.
I’ll tell you what I was thinking. The Biolab in this ship is very big. It has to be, because biology is what this trip is all about- the biology of Trion- what lives there now and what, and who, could live there in the future. At the moment the ships Biolab is deserted. It won’t become busy until we reach Trion.
I need to use it.
I need it all to myself.
1. Why does Trish need to use the BioLab?
A. she wants to play
B. to create a clone
C. to investigate who is in Trion
D. she will do some research on her own.
2. What is VP?
A. Vice President
B. Very Popular
C. Voice Printer
D. Very Proud
3. The word ‘deserted’ means
A. dry as a desert
B. no air and water
C. not being used
D. very dry



DRAMA
RUMPELSTILTSKIN
Practice 1
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
FATHER : Yes, do hang on, Your Majesty, and I’ll tell you about Lisa. She can bake the best pies in the world and she can weave the most beautiful cloth and spin the finest thread.
LISA : Oh father, please be quiet. I’m sure the King is in a hurry.
KING : There are plenty of people at the palace who can bake and weave the pin.
FATHER : None of them can be as clever as Lisa. She’s so clever she can do anything. Anything at all.
LISA : Father, don’t be silly.
1. Why did Lisa say “Father, don’t be silly’?
A. she thought her father was stupid
B. she was feeling nervous
C. She was uncomfortable with her father’s boastings.
D. She does not like talking to the King.
2. What is Lisa’s father trying to do?
A. to show off
B. impress the King
C. get a job at the palace
D. bake some cakes for the king
3. Lisa’s father can be described as all of the following, except…
A. greedy
B. foolish
C. boastful
D. rational


Practice 2
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Narrator : In a cottage in a village in a small country, Lisa has been baking. Her mother and father are very proud of her. They are always telling people how clever she is and all the wonderful things she can do.
Mother : Oh Lisa. What lovely things you have made. You’re really brilliant. Twenty currant buns, twenty jam tarts, and one apple pie. All fit for a King to eat.
Father : When the King comes to the village today, I’m going to tell him how clever you are.
Narrator : At that moment there is the sound of cheering outside.
Mother : Quick Lisa. See if that’s the King coming. I hope he visits us so I show him all the wonderful things you have made.
Narrator : Lisa goes to the window and looks out.
Lisa : Look the King has stopped at our gate.
Father : I bet he can smell all this lovely food! I am sure the King would want to marry a girl as clever as you.
Narrator : Just then the King puts his head through the window.
King : I can smell apple pie. My favourite.
Mother : Of please, Your majesty. Come and try a slice.
1. Why are Lisa’s parents eager to impress the King?
A. So that the King will invite them to the palace
B. So that the King will want to marry Lisa
C. To show off how clever Lisa is.
D. They have nothing much to do.
2. What does the King like?
A. tarts
B. currant buns
C. apple pie
D. everything
3. Why was there a sound of cheering outside the gate?
A. Lisa was getting married
B. The King stopped by the house
C. Lisa’s parents invited the King
D. The people wanted to eat the food.


Practice 3
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Narrator : In the morning Lisa wakes up to find a heap of shining gold instead of the heap of straw. The King comes in.
King : So your father told the truth. You can spin straw into gold.
Narrator : Lisa wants to tell the King what has happened but she is so frightened that when she opens her mouth to speak no words come out.
King : There’s no need to be afraid Lisa. You’ve kept your word.
Lisa : Can I go home now?
King : Not yet. I need more gold.
Narrator : The King leads Lisa to another room in the castle. It is even bigger and filled with straw.
King : Tonight you must spin all this straw. But remember…if it isn’t turned into gold by tomorrow morning, I’ll cut off your head.
Narrator : That night Lisa hears the scratching noise at the window. The strange little man climbs in through the window.
Rumpelstiltskin: More straw to spin? My favourite task.
Lisa : But I have nothing to give you.
Rumpelstiltskin : What about that pretty ring you are wearing?
Lisa : This?
Narrator : The little man nods and Lisa takes off her ring and hands it to him.
1. What will happen to Lisa if she cannot spin the straw into gold?
A. The King will marry her
B. The King will chop off her head
C. The King will let her go home
D. The King will punish her.
2. What does the little man like to do?
A. Make deals
B. Steal things
C. Make straw into gold
D. Disturb Lisa when she cries.
3. Why did the King take Lisa to a bigger room?
A. To use a better and bigger room
B. Lisa wanted to change room
C. He rewarded Lisa with a bigger room
D. To turn more straw into gold


Practice 4
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Narrator : Lisa goes to the window and looks out.
Lisa : Look the King has stopped at our gate.
Father : I bet he can smell all this lovely food! I am sure the King would want to marry a girl as clever as you.
Narrator : Just then the King puts his head through the window.
King : I can smell apple pie. My favourite.
Mother : Of please, Your majesty. Come and try a slice.
Narrator : The King comes into the cottage. Mother cuts a slice of pie and gives it to him.
King :Scrumptious! Delicious!
Narrator : The King licks his fingers.
King : That’s the best pie I have ever tasted. Who made it?
Father : My daughter Lisa made it and she’s the cleverest girl there ever was.
Narrator : The King starts to move to the door, but Lisa’s mother takes hold of the King’s arm.
Mother : Now before you rush off…
Father : Yes, do hang on, Your Majesty, and I’ll tell you about Lisa. She can bake the best pies in the world and she can weave the most beautiful cloth and spin the finest thread.
Lisa : Oh Father, be quiet. I’m sure the King is in a hurry.
1. What did the King have?
A. A slice of fruit cake.
B. A grand dinner
C. A slice of apple pie
D. All kinds of food
2. Why did Lisa’s father say ‘hang on”?
A. to eat with the King
B. to find out the truth about the King
C. to discuss something
D. to ask the King to wait
3. Why did Lisa ask her father to keep quiet?
A. She was angry
B. She was tired
C. She was worried
D. She was embarrassed


Practice 5
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Lisa : Perhaps I can pay you after I get home.
Narrator : The little man puts his head on one side and looks at Lisa.
Rumpelstiltskin : Perhaps, Perhaps
Lisa : Please help me this one last time. The King said he’ll make me the queen if I turn this straw into gold but if I don’t he will cut off my head.
Narrator : Lisa nods
Rumpelstiltskin : Then let’s shake hands on it.
Lisa : But what do you want?
Rumpelstiltskin : When you are the queen you must give me your first born child.
Narrator : Lisa remembers her fathers words.’promise him whatever he wants’
Rumpelstiltskin : Is it a bargain?
Lisa : Yes, I promise.
Narrator : In the morning the tower is full of gold. The King comes in and claps his hands with delight.
King : Well done Lisa. I’m going to marry you and you will be my queen. You and your mother and father will live in this palace for the rest of your lives.
Narrator : Lisa is so delighted that she forgets all about her promise to the little man.
1. What did Lisa promise to the little man?
A. She will marry him
B. She will give him a lot of money
C. She will give him her first born
D. She will be his queen.
2. The phrase “ …let’s shake hands on it’ shows that they must promise to…
A. be friends forever
B. confirm that the promise is not false
C. never see each other again
D. make bargains later in their lives.
3. Lisa was willing to do as what the little man says because she …
A. was afraid of the little man
B. wanted to marry him
C. wanted to become the Queen
D. needed to get more gold


Practice 6
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Father : This is the King’s son. You can’t take him away.
Rumpelstiltskin : Can’t I. Just wait and see.
Lisa : You can have as much gold as you want but leave me my baby.
Narrator : Lisa picks up the baby and holds him tightly. The little man comes very close.
Rumpelstiltskin : I’ve plenty of gold. But I will do you a deal. I have a riddle and if you can answer it within three days, you shall get to keep your son. If not,the baby’s mine.
Lisa : What’s the riddle?
Rumpelstiltskin : Just tell me my name. Each day you can have three guesses.
Narrator : Lisa thinks hard.
Lisa : Is it John? Or is it Samuel? Could it be Mark?
Narrator : Each time the little man shakes his head. Then he laughs and sweeps his feet on the ground and whirls out of the room.
Lisa : Oh Mother. How can we possibly find out his name? There are thousands to choose from.
1. What was the deal Lisa made?
A. Lisa must give her baby on the third day he comes
B. Lisa must guess his name within three days
C. Lisa must give three names to the little man
D. Lisa must bake cakes on the third day he comes.
2. What was the little man’s reaction when Lisa could not guess his name?
A. Became excited
B. Felt very bored
C. felt very happy
D. became angry
3. What will happen if Lisa cannot guess his name?
A. he will cut hear head
B. he will take her baby
C. she must marry him
D. she must leave the palace


Practice 7
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Narrator : In the morning the tower is full of gold. The King comes in and claps his hands with delight.
King : Well done Lisa. I’m going to marry you and you will be my queen. You and your mother and father will live in this palace for the rest of your lives.
Narrator : Lisa is so delighted that she forgets all about her promise to the little man.
Narrator : A year passes and the King and Lisa have a baby son. In the nursery Lisa and her mother and father are playing with the baby. They are bending over the cot when the door springs open. It is the strange little man with pointed nose.
Rumpelstiltskin : It’s time to keep your promise little Queen.
Lisa : What promise?
Rumpelstiltskin: Your first born child. You promised me.
Lisa : But that was a long time ago.
Father : This is the King’s son. You can’t take him away.
Rumpelstiltskin : Can’t I. Just wait and see.
Lisa : You can have as much gold as you want but leave me my baby.
Narrator : Lisa picks up the baby and holds him tightly. The little man comes very close.
1. The King is delighted because…
A. the castle was full of straw
B. the tower was full of gold
C. Lisa agreed to marry him
D. The little man has gone away.
2. What did Lisa offer to the little man in exchange for her baby?
A. A tower full of gold
B. Her father
C. As much gold as he wanted
D. As much straw as he wanted
3. Who is the “little Queen”?
A. the baby
B. Lisa
C. Mother
D. The Queen mother.


Practice 8
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Rumpelstiltskin : I’ve plenty of gold. But I will do you a deal. I have a riddle and if you can answer it within three days, you shall get to keep your son. If not,the baby’s mine.
Lisa : What’s the riddle?
Rumpelstiltskin : Just tell me my name. Each day you can have three guesses.
Narrator : Lisa thinks hard.
Lisa : Is it John? Or is it Samuel? Could it be Mark?
Narrator : Each time the little man shakes his head. Then he laughs and sweeps his feet on the ground and whirls out of the room.
Lisa : Oh Mother. How can we possibly find out his name? There are thousands to choose from.
Mother : It’s our fault. I am sorry.
Narrator ; The following day Lisa is in the nursery holding the baby. The door opens and the little man dances into the room.
Rumpelstiltskin : Well now. Have you guessed? Three days and three guesses on each day.
Narrator : The little man laughs but his laughter is cruel.
1. What’s the riddle?
A. three guesses in three days
B. three guesses in three visits
C. three names for the new born baby
D. three guesses on the third day.
2. Why is the little man’s laughter cruel?
A. He thinks he will lose the bargain.
B. He thinks he will win in the bargain
C. He hates the Lisa and the baby
D. He is a very cruel person.
3. What type of feelings were reflected by Lisa’s mother?
A. Regret and remorse
B. Happy and joyful
C. Sorrow and misery
D. Nervous and frightened


Practice 9
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Rumpelstiltskin : Dry your tears, Lisa. I will help you, but this will be the last time.
Lisa : But I can’t pay you. I’ve nothing left.
Rumpelstiltskin : Now that’s a pity. I don’t work for nothing.
Lisa : Perhaps I could pay you after I get home.
Rumpelstiltskin : Perhaps, perhaps.
Lisa : Please help me this one last time. The king said he’ll make me the Queen if I turn this straw into gold but if I don’t, he’ll cut off my head.
Rumpelstiltskin : Perhaps we could make a bargain. Are you any good at keeping promises? Then, let’s shake hands on it.
Lisa : But what do you want?
Rumpelstiltskin : When you’re the Queen, you must give me your first-born child. Is it a bargain?
Lisa : Yes, I promise.
1. Why was Lisa crying?
A. she does not know how to weave
B. she was scared of Rumpelstiltskin
C. she does not how to turn straw into gold
D. she does not want to be the queen
2. What did Lisa promise to Rumpelstiltskin?
A. pay him a lot of money
B. pay him a lot of gold
C. allow him to stay at the palace
D. allow him to take her first child.
3. What quality does Rumpelstiltskin have?
A. Very smart
B. Magical powers
C. Cruel
D. Gullible


Practice 10
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin
Narrator : It is night. In a room high in the tower, Lisa is crying. There is a spinning wheel beside her and a big heap of straw.
Lisa : Oh, dear. I can’t possibly make gold out of straw, and when the King finds out, he will cut of my head.
Narrator : Suddenly, there is a scratching noise and a strange little man with a pointed nose climbs through the window.
Rumpelstiltskin : Why are you crying?
Lisa : Because my father told the king I could spin straw into gold. Now the King will cut off my head.
Rumpelstiltskin : That’s nothing to cry about. I’ll help you if you give me something in exchange.
Lisa : But, I haven’t got anything.
Rumpelstiltskin : What about that pretty necklace you are wearing.?
Lisa : This?
Narrator : The little man nods and Lisa unfastens the necklace and hands it to him.
Rumpelstiltskin : That’s right. Now you go to sleep. By the time you wake up, your troubles will be over.
1. What was Lisa instructed to do in the palace?
A. Make straw and gold
B. Make golden clothes
C. Spin straw into gold
D. Spin gold into straw
2. What did Lisa give Rumpelstiltskin?
A. gold
B. ring
C. necklace
D. straw
3. Why is Lisa crying?
A. she hates her parents
B. she is the victim of her parents lies.
C. her parents are evil
D. the king is evil and tortures her

ANSWERS
POEM 1
I WONDER POEM 2
HEIR CONDITIONING SHORT STORY
ONE IS ONE AND ALONE DRAMA
RUMPELSTILTSKIN
PRAC 1 PRAC 1 PRAC 1 PRAC 1
1 A 1 B 1 B 1 C
2 A 2 B 2 B 2 B
3 B 3 D 3 A 3 D
PRAC 2 PRAC 2 PRAC 2 PRAC 2
1 B 1 D 1 B 1 B
2 A 2 A 2 C 2 C
3 C 3 C 3 B 3 B
PRAC 3 PRAC 3 PRAC 3 PRAC 3
1 C 1 B 1 B 1 B
2 A 2 B 2 B 2 C
3 A 3 C 3 D 3 D
PRAC 4 PRAC 4 PRAC 4 PRAC 4
1 A 1 D 1 B 1 C
2 B 2 B 2 C 2 D
3 B 3 A 3 D 3 D
PRAC 5 PRAC 5 PRAC 5 PRAC 5
1 C 1 D 1 C 1 C
2 B 2 C 2 D 2 B
3 B 3 B 3 C 3 C
PRAC 6 PRAC 6 PRAC 6 PRAC 6
1 B 1 B 1 A 1 B
2 C 2 C 2 D 2 C
3 B 3 B 3 B 3 B
PRAC 7 PRAC 7 PRAC 7 PRAC 7
1 B 1 B 1 B 1 B
2 B 2 B 2 B 2 C
3 C 3 C 3 C 3 B
PRAC 8 PRAC 8 PRAC 8 PRAC 8
1 B 1 B 1 B 1 A
2 D 2 B 2 B 2 B
3 C 3 C 3 A 3 A
PRAC 9 PRAC 9 PRAC 9 PRAC 9
1 B 1 A 1 C 1 C
2 C 2 D 2 C 2 D
3 C 3 C 3 B 3 B
PRAC 10 PRAC 10 PRAC 10 PRAC 10
1 B 1 B 1 B 1 C
2 B 2 B 2 C 2 C
3 A 3 B 3 C 3 B

(SPECIAL THANKS TO THE PERSON WHO CREATED THESE SAMPLE PRACTICE)